Nieuws

Nieuws uit de haven

Kerstactie Havenlicht 2023 – een terugblik

Ik ben echt blij en dankbaar hoe dit jaar de Kerstactie in de haven gelopen is! Allereerst het inpakken eind november, dat ging heel gesmeerd met ruim 20 tieners. In de afgelopen maand hebben de 302 kerstpakketten allemaal hun weg gevonden in de haven van Amsterdam, Beverwijk en IJmuiden aan boord van 26 schepen. Hierbij hebben we 24 verschillende nationaliteiten ontmoet. Op het laatst hadden we nog 8 kerstpakketten over, er lag nog 1 schip en ja hoor; daar zaten 8 man aan boord! Iemand zei; God is goed in wiskunde. Aan boord van een Russisch schip moest er eerst wat wantrouwen overwonnen worden. ‘Is this for us, for free??’ Yes, this is for you, a gift, so please enjoy! De oudere kapitein ontdooit en verzucht; ‘we hopen op een betere toekomst, dit is een mooie stap…’. Die opmerking was een mooi bruggetje naar Kerst want met Jezus aan boord hebben we een geweldige toekomst! Wat geweldig om hierover ook aan deze zeemannen te vertellen.

Op een Turks schip worden we met gejuich ontvangen. In de captains cabin moeten we blijven theedrinken. Hele sterke thee. De mannen maken zich zorgen door al het wereldgebeuren, ook in hun eigen land is veel aan de hand. Het zijn echte familiemannen; wat voor toekomst hebben onze kinderen vragen ze zich af. Maar deze wereld is als de zinkende Titanic, zorg er dus voor dat jij met je kinderen in de reddingsboot komt, die reddingsboot is Jezus, Hij is de ark. Dat sloeg aan, de ark kennen ze wel, die is notabene in Turkije gestrand. Deze mannen waren echt geïnteresseerd, we zijn bijna 2 uur bij ze geweest en moesten zelfs voor hen bidden. Nadat een Turks parlementslid Israël beledigde en stierf, zullen veel meer Turken waarschijnlijk op zoek zijn naar de God van de Bijbel. Laten we hiervoor bidden!

Op een ander schip wordt de complete bemanning opgetrommeld door de kapitein. ‘Attention-attention, all crew-all crew’ galmt het door het schip. Zelfs de mannen die liggen te slapen moeten hierbij zijn. Dat legt voor mij de lat wel hoog want de kapitein geeft mij vervolgens het woord maar dit was een hele mooie gelegenheid om een ‘message of Hope’ het volle Evangelie te delen met de mannen. Bij al het rumoer in deze wereld (waar veel zeemannen echt last van hebben) mogen we weten dat alleen Jezus echte Vrede kan geven. Dat wordt soms beantwoordt met een luidkeels Amen, tranen zelfs, soms met gevouwen handen, soms alleen stilte of een donkere blik.

Jesus Hope of the nations; we hebben maar liefst 24 verschillende nationaliteiten ontmoet, o.a..; Albanezen, Ieren, een Ethiopiër, Letten, Oekraïners, Vietnamezen, Faeröers en zelfs Nederlanders. De laatste tijd horen we regelmatig de leus; ‘from the river to he sea….’ maar ik kwam een Bijbelvers tegen die vele malen sterker is; ‘Hij zal vrede verkondigen aan de natiën. Zijn heerschappij zal zijn van zee tot zee, van de rivier tot aan de einden van de aarde’. (Zach.9:10b)

Dank voor de hulp, het gebed en ook kleurplaten en kaarten die gemaakt zijn! Een goed 2024 toegewenst. Op de tafel in de hal liggen nog kalenders om mee te nemen als ‘stille evangelisten’.