Geloof

Geloof

Jezus zei tegen hem: Omdat u Mij gezien hebt, Thomas, hebt u geloofd; zalig zijn zij die niet gezien zullen hebben en toch zullen geloven. (Joh 20:29, HSV)

Vorige maand zijn we begonnen met de serie geloofshelden en aanstaande zondag volgt de tweede in de serie geloofshelden: Henoch! Zonder de preek nu alvast te houden dan toch nog even een herinnering aan wat geloof is. We doen dat niet met de woorden van Hebreeën 11, maar met het hierboven geschreven vers uit het evangelie van Johannes.

Jezus zegt ook hier hetzelfde. Geloof vraagt om vertrouwen op de woorden van God, zonder dat we daarvan enig bewijs hebben. Dat is best een spannende uitspraak, meer dan je in eerste instantie zou denken. Stel je voor dat je over een brug moet lopen. Ik herinner mij een loopbrug in Zwitserland. Het was een stalen brug met houten planken, waarop je kon lopen. Soms ontbrak er een houten plank en keek je zomaar tweehonderd meter in de diepte. Zo’n brug vraagt al om vertrouwen en het kan zelfs aan het onverantwoorde grenzen om over die brug heen te gaan. Je vertrouwt je leven toe aan een stuk techniek. Stel je nu voor dat iemand je de opdracht geeft om met een gids via die brug de tweehonderd meter diepe kloof over te steken…met een blinddoek. De enige houvast die je dan hebt is de stem van degene die je naar de overkant brengt. Je ziet diegene niet. Er zijn alleen aanwijzingen die je op vertrouwen maar moet opvolgen. Geloven lijkt soms ook wel op het oversteken van een kloof. De kloof tussen God de Vader en mensen is groot en diep. Jezus brengt ons naar de overzijde en alleen op Zijn stem zullen we het redden. Nu klinkt het opeens niet meer zo vanzelfsprekend, nietwaar?

In Johannes 20 spreekt Jezus met Thomas, die wat dat betreft veel laat zien van onze eigen twijfels en angsten. Thomas durfde niet af te gaan op de woorden van een ander. Hij moest Jezus zien! Zo’n brug oversteken wordt inderdaad een stuk gemakkelijker. Of in de woorden van Jezus: ‘omdat je Mij gezien hebt, Thomas, heb je geloofd.’ Nou kwam het best in orde met Thomas. Hij heeft het evangelie verkondigd, zoals hem was opgedragen, samen met de andere apostelen. De vraag aan ons is groter. Jezus verschijnt niet aan ons. Nog niet tenminste. We hebben slechts Zijn stem. Ergens anders zegt Jezus: ‘Mijn schapen kennen Mijn stem’.

Geloven is nog niet zo eenvoudig. Maar zalig ben je, als je toch geloof hebt dat Jezus jou naar de overzijde brengt, zonder dat je Hem ziet. Zullen we Abel achterna gaan? En Henoch?