Baptisten zijn evangelische christenen die zich onderscheiden in hun geloofsbeleving, de doop en de gemeente. Baptisten komen voort uit de Engelse, Puriteinse stroming. Zij streefden een kerk na waarin Gods Woord in alles als uitgangspunt voor het geloof en handelen van de kerk werd genomen. Alleen dat wat in de Bijbel staat, gold als gezaghebbend. Wat niet in de Bijbel te vinden was werd direct afgeschaft. Ook vanuit Zwitserland ontstond een gelijksoortige groep mensen: de Anabaptisten.
In onze geloofsbeleving hebben we het beste van twee werelden gecombineerd. We hebben geen vaste liturgie en zingen zowel oudere als moderne liederen. De prediking is gegrond in Gods Woord, maar wordt wel begrijpelijk uitgelegd. Ook stimuleren we elkaar om het geloofsgesprek aan te gaan, bijvoorbeeld op kringavonden, maar onderzoeken we de Bijbel net zo goed tijdens bijzondere Bijbelstudies. We bieden ruimte aan jong en oud voor hun geloofsbeleving en willen zo ook verbindingen aangaan tussen generaties. Kortom: we zijn vrij met respect voor traditie.
Een voorbeeld van het verlangen om vanuit Gods Woord gemeente te zijn is de (geloofs)doop, die overeenkomt met de doop in de begintijd van de christelijke gemeente.
We lezen over de opdracht tot dopen in Mattheus 28: 19, herhaald door de apostel Petrus in Handelingen 10: 47-48.
Tijdens de doop wordt de dopeling volledig ondergedompeld. Dat heeft te maken met het Griekse woord in de Bijbel voor dopen. Het woord ‘Baptizoo’ betekent letterlijk onderdompeling. Alleen door onderdompeling kan zichtbaar gemaakt worden wat de doop bedoelt te laten zien, nl. dat de gedoopte met Christus gestorven en begraven is en met Hem is opgestaan tot een nieuw leven (Romeinen 6:4). Baptisten dopen daarom geen (jonge) kinderen of zuigelingen, omdat niet kan worden aangenomen dat de gedoopte werkelijk gelooft of geloven gaat.
Slechts zij die uit vrije wil hun leven in de handen van de Here Jezus hebben overgegeven worden gedoopt en daardoor lid van de gemeente. De gemeente bestaat dan ook uit mensen, die allen een beslissing genomen hebben om de Here Jezus als Heiland en Heer in hun leven te aanvaarden. Zij zijn overtuigd van het feit, dat God ook hun Vader is, hen liefheeft en voor hen zorgt.
Onze gemeentevorm is zodanig dat er een raad van oudsten is aangesteld voor de uitvoering van besluiten die door alle leden gezamenlijk worden genomen. Deze besluiten zijn gebaseerd op het gezamenlijk onderzoeken van Gods wil vanuit de Bijbel en de leiding van de Heilige Geest. We proberen de Bijbel te lezen vanuit onze tijd. Die vorm van gemeente zijn is gebaseerd op het priesterschap van alle gelovigen. We kennen wel oudsten en een voorganger. Zij geven geestelijk onderwijs aan de gemeente en de gemeente onderzoekt op haar beurt of dit geestelijk onderwijs Bijbels is, zodat het in de praktijk kan worden gebracht.
Onze gemeente heeft een sterke verbondenheid met het volk Israël, Gods uitverkoren volk, en gelooft dat die verbondenheid zichtbaar mag worden gemaakt in allerlei vormen van steun en gebed.
Ieder die het bovenstaande gelooft en Jezus aanvaardt als Heer, wordt aangemoedigd daarvan getuigenis afleggen van dit geloof, op grond daarvan worden gedoopt en toe te treden tot de gemeente.